Prezentujemy oświadczenie stowarzyszenia „SPW” oraz olsztyńskich środowisk patriotycznych.
„W związku ze zniszczeniem patriotycznego muralu, jaki znajduje się w Olsztynie przy ul. Synów Pułku wyrażamy stanowcze niezadowolenie oraz potępiamy ów wybryk. Zdewastowany został symbol pamięci pozostawiony Żołnierzom Niezłomnym, czyli postaciom, których pamięć powinniśmy pielęgnować poprzez różnego rodzaju inicjatywy. Zbezczeszczono postawę nieskazitelnej odwagi, niezłamanego ducha, bezkompromisowej walki o wolną Polskę z zaborcą sowieckim po II Wojnie Światowej. Ujęto także godności Armii Krajowej, niszcząc jej symbol. Zjednoczone środowiska patriotyczne z Olsztyna stanowczo sprzeciwiają się tego typu działaniom, które mają na celu uderzyć i zhańbić pamięć tych, którzy w latach 1945-1963 walczyli o naszą wolność, godność i suwerenność. Chcemy także zaznaczyć, że mural zostanie odmalowany – będzie jeszcze bardziej efektowny i atrakcyjny. Nic nas nie powstrzyma w walce o Wielką Polskę!

Stowarzyszenie Kibiców Stomilu Olsztyn
„Stomil Ponad Wszystko”